Blog

A lineáris csapágyakhoz használatos tengelyek kiválasztási szempontjai

 

MŰSZAKI INFORMÁCIÓK

A csapágytengelyek alapanyagai

Összeállításunkkal a lineáris csapágyazások tengelyválasztásához kívánunk segítséget nyújtani a korábban tanult ismeretek felelevenítésével, a gyártók által nyújtott információk összefoglalásával.

 

Edzett szénacél tengelyek

A lineáris csapágyakhoz használt csapágytengelyekkel szemben alapvető elvárásunk a nagy kopásállóság, felületi keménység, kellő merevség. A leggyakrabban használt alapanyagok Ck 55, Ck 45, Ck 35, 100 Cr 6 (csapágyacél), stb, amelyeknél alapvető követelmény, hogy legalább 1 % -ot elérő mennyiségben tartalmazzanak karbont ( C =/min  1% ) annak érdekében hogy megfelelő mennyiségű karbid képződhessen, biztosítva a kellő ( 62 +/- 2 HRC ) edzett keménységet.

Az elvárható kopásállóság érdekében a szénacél alapanyagú tengelyek felületi keménységét kéregedzéssel biztosítják.

A legkorszerűbb felületedzési  technológiák egyike a nagyfrekvenciás edzés, ahol az ismert skin- hatás következtében – amikor a nagyfrekvenciájú rezgés következtében a felület nagy sebességgel felhevül , míg a mag edzési hőmérséklet alatt maradva nem képes átedződni.

Az edzési hőmérséklet fölé hevülő kéreg a kellő hűtési sebesség mellett, néhány tized mm – vastag rétegben átedződik. Így a felület – és csakis a felület – keménysége 62 +/- 2 HRC lehet.

A tengelyek magja normalizált állapotú, így megmunkálásuk különleges technológiát nem igényel.

 

Nemesacél ( stainless steel ) tengelyek

Korrózióállósági elvárások teljesítése érdekében gyakran alkalmazunk un. nemesacél tengelyeket.

Mint ismert az ötvöző anyagok növelésével növeljük a korróziórezisztencia szintjét, azonban meg kell alkudnunk a keménység akár 8-10 %-os csökkenésével.

Amennyiben van lehetőségünk a nemesacél fajták közötti választásra, tegyük mérlegre, hogy a keménység értéke vagy a korrózióállóság szintje élvezzen e preferenciát.

Legyakrabban használt nemesacélfajták:

A leggyakrabban alkalmazott és legkedveltebb nemesacél tengelyanyag a X46Cr13 ( 1.4034 )  amely egy alacsonyabb széntartalmú  C = 0,46 %,  és 13% Cr ötvözőt tartalmazó acél.  Elérhető keménysége 56 HRC. 

Az erősebben ötvözött – igy az előzőnél nagyobb rezisztenciával bíró  X90CrMoV18  ( 1.4112 ) acél már közel 1 % széntartalmat mutat. Jelentősebb az ötvözőtartalma, Cr = 17- 19 % + némi Mo és V tartalommal. A nagyobb ötvözőtartalom az árában is megmutatkozik. Az elérhető keménység: 55 -57 HRC

Az RWH Kft. a vastagon kiemelt acélfajtákból tart raktárkészletet.

Fenti összeállításban a lineáris csapágyazáskhoz alkalmazható tengelyek kérdéskörét vizsgáltuk, azonban érdemes megjegyezni, hogy a szénacél – nemesacél választás, ezzel a kopásállóság – korrózióellenállás anomáliája a lineáris megvezetések teljes körére kiterjeszthető.

Farkasvölgyi Antal okl. gépészmérnök

RWH-LINEAR SOLUTION

Kérdése van? Üzenjen nekünk!
Kérdése van? Üzenjen nekünk!
Miben segíthetünk?
Connecting...
Várjuk üzenetét és amint tudunk válaszolunk Önnek.
-
:
:
:
Üdvözöljük!
:
:
A chat véget ért.
Was this conversation useful? Vote this chat session.
Good Bad