CSAPÁGYAK, CSAPÁGYHÁZAK

csapágyazás élelmiszeripari elvárásokhoz

Az élelmiszeripari termelés és italkészítmények előállítása különösen szigorú elvárásokat támaszt a csapágyazással szemben, hiszen e területen a makulátlan higiéniai követelményekben nincsenek kompromisszumok. További kihívást jelent a karbantartási periódusok csökkentése, gondozásmentes kialakítás biztosítása, vagy éppen a kenőanyagok iparági elvárásainak teljesítése.

A feladatra többféle opció – jellemzően – kombinált használatára van szükség:

  • nemesacél csapágy: martenzites nemesacél alkalmazása
  • műanyag csapágy: jellemzően polymer alapanyagból
  • kerámia csapágy
  • hőálló csapágy: magas vagy éppen alacsony hőmérsékletre
  • élelmiszeripari zsír
  • zárt (nemesacél) csapágyház
  • zárt tömítés használata
  • gondozásmentes kivitel: zsírozás helyett teflon bevonattal

A megfelelő csapágyegység kiválasztásával csökkenthető a baktériumok felhalmozódása a nehezen tisztítható területeken, és minimalizálható a baktériumok elterjedésének kockázata a tisztítás során.

élelmiszeripari elvárásoknak megfelelő csapágyak

nemesacél csapágyak

A nemesacél egy vagy több soros golyóscsapágyakat, vagy y-csapágyakat olyan beépítési körülményekre ajánljuk, ahol agresszív környezeti- vagy egyéb kémiai hatásoknak vannak kitéve. Fontos kiemelni, hogy a nemesacél az ötvözetnek köszönhetően erősen rezisztens számos külső behatással szemben, ugyanakkor az anyagösszetétel miatt keménységi értéke alacsonyabb mint a szénacél esetén. Nemesacél csapágyak és Y csapágyak is elérhetők hőálló kivitelben, a megfelelő eljárással extrém magas hőmérséklet mellett is beépíthetők.

Gyakran összetévesztik a saválló acéllal, azonban az intenzív savhatásnak való ellenállás ennél még magasabb ötvöző (króm, vanádium, molidén esetenként kobalt) tartalom szükséges. A nagyobb ötvözőtartalom minden esetben az árában is megmutatkozik.

anyagminőség: AISI 440 C

nemesacél csapágyházak, gömbcsuklók

A higiéniai elvárások nem állnak meg a csapágy kiválasztásánál, a rögzítési- vagy erőátviteli pontoknál is elvárt a megfelelő anyag használata, hiszen a tisztítási és csírátlanítási lépések erősen korrozívan hatnak. A BECO ITALIA azon kevés gyártók közé tartozik, akinek termékpalettáján megtalálhatók a nemesacél csapágyházak és gömbcsuklók is.

nemesacél csapágyházak, gömbcsuklók
hőálló csapágyak magas hőmérsékletre

hóálló csapágyak magas hőmérsékletre

A normál csapágyak üzemelési hőmérséklete max. 80ºC körül van. E hőmérséklet felett a csapágyak radiális hézaga megszűnik, túlfedés alakulhat ki, a kosár károsodik, a kenőanyag elég.

A BECO Italy hőálló csapágyainak radiális hézaga többszöröse a normál csapágyakénak (akár 4×C5), speciális hőkezelésen (stabilizálás) esnek át. A lemez porvédővel zárt csapágyak kenőanyaga PTFE bázisú zsírmentes szilikon (280ºC hőtartományban), magasabb hőmérsékleten molibdén-disulfid. A 350ºC-os hőmérsékletre tervezett csapágyak grafitkosárral készülnek.

hóálló csapágyak alacsony hőmérsékletre

Az alacsony hőmérsékletű környezetben működő csapágyakat úgy tervezték, hogy ellenálljanak a rendkívül alacsony hőmérsékletnek, amire a hagyományos csapágyak már nem képesek. A közönséges csapágyak -20-30°C hőmérsékletet bírnak el, és ilyen alacsony hőmérsékleten a belső kristályosodás már erősen befolyásolja a forgást, aminek következtében a csapágy megszorul, akár be is fagyhat. Ezzel szemben az alacsony hőmérsékletű környezetben működő csapágyakat úgy tervezték, hogy elkerüljék ezt a problémát, megbízható és egyenletes teljesítményt biztosítva akár -70°C hőmérsékletű környezetben. A csapágyakban haszált kenőanyag alacsony dermedéspontú és magas viszkozitású, így nem fagy meg, illetve nem válik túl sűrűvé alacsony hőmérsékletű környezetben.

csapágyak alacsony hőmérsékletre
RWH Exclusive Distributor Certificate 2024
Kérdése van? Üzenjen nekünk!
Kérdése van? Üzenjen nekünk!
Miben segíthetünk?
Connecting...
Várjuk üzenetét és amint tudunk válaszolunk Önnek.
-
:
:
:
Üdvözöljük!
:
:
A chat véget ért.
Was this conversation useful? Vote this chat session.
Good Bad