csapágyazás élelmiszeripari elvárásokhoz
Az élelmiszeripari termelés és italkészítmények előállítása különösen szigorú elvárásokat támaszt a csapágyazással szemben, hiszen e területen a makulátlan higiéniai követelményekben nincsenek kompromisszumok. További kihívást jelent a karbantartási periódusok csökkentése, gondozásmentes kialakítás biztosítása, vagy éppen a kenőanyagok iparági elvárásainak teljesítése.
A feladatra többféle opció – jellemzően – kombinált használatára van szükség:
- nemesacél csapágy: martenzites nemesacél alkalmazása
- műanyag csapágy: jellemzően polymer alapanyagból
- kerámia csapágy
- hőálló csapágy: magas vagy éppen alacsony hőmérsékletre
- élelmiszeripari zsír
- zárt (nemesacél) csapágyház
- zárt tömítés használata
- gondozásmentes kivitel: zsírozás helyett teflon bevonattal
A megfelelő csapágyegység kiválasztásával csökkenthető a baktériumok felhalmozódása a nehezen tisztítható területeken, és minimalizálható a baktériumok elterjedésének kockázata a tisztítás során.

nemesacél csapágyak
A nemesacél egy vagy több soros golyóscsapágyakat, vagy y-csapágyakat olyan beépítési körülményekre ajánljuk, ahol agresszív környezeti- vagy egyéb kémiai hatásoknak vannak kitéve. Fontos kiemelni, hogy a nemesacél az ötvözetnek köszönhetően erősen rezisztens számos külső behatással szemben, ugyanakkor az anyagösszetétel miatt keménységi értéke alacsonyabb mint a szénacél esetén. Nemesacél csapágyak és Y csapágyak is elérhetők hőálló kivitelben, a megfelelő eljárással extrém magas hőmérséklet mellett is beépíthetők.
Gyakran összetévesztik a saválló acéllal, azonban az intenzív savhatásnak való ellenállás ennél még magasabb ötvöző (króm, vanádium, molidén esetenként kobalt) tartalom szükséges. A nagyobb ötvözőtartalom minden esetben az árában is megmutatkozik.
anyagminőség: AISI 440 C
nemesacél csapágyházak, gömbcsuklók
A higiéniai elvárások nem állnak meg a csapágy kiválasztásánál, a rögzítési- vagy erőátviteli pontoknál is elvárt a megfelelő anyag használata, hiszen a tisztítási és csírátlanítási lépések erősen korrozívan hatnak. A BECO ITALIA azon kevés gyártók közé tartozik, akinek termékpalettáján megtalálhatók a nemesacél csapágyházak és gömbcsuklók is.


hóálló csapágyak magas hőmérsékletre
A normál csapágyak üzemelési hőmérséklete max. 80ºC körül van. E hőmérséklet felett a csapágyak radiális hézaga megszűnik, túlfedés alakulhat ki, a kosár károsodik, a kenőanyag elég.
A BECO Italy hőálló csapágyainak radiális hézaga többszöröse a normál csapágyakénak (akár 4×C5), speciális hőkezelésen (stabilizálás) esnek át. A lemez porvédővel zárt csapágyak kenőanyaga PTFE bázisú zsírmentes szilikon (280ºC hőtartományban), magasabb hőmérsékleten molibdén-disulfid. A 350ºC-os hőmérsékletre tervezett csapágyak grafitkosárral készülnek.
hóálló csapágyak alacsony hőmérsékletre
Az alacsony hőmérsékletű környezetben működő csapágyakat úgy tervezték, hogy ellenálljanak a rendkívül alacsony hőmérsékletnek, amire a hagyományos csapágyak már nem képesek. A közönséges csapágyak -20-30°C hőmérsékletet bírnak el, és ilyen alacsony hőmérsékleten a belső kristályosodás már erősen befolyásolja a forgást, aminek következtében a csapágy megszorul, akár be is fagyhat. Ezzel szemben az alacsony hőmérsékletű környezetben működő csapágyakat úgy tervezték, hogy elkerüljék ezt a problémát, megbízható és egyenletes teljesítményt biztosítva akár -70°C hőmérsékletű környezetben. A csapágyakban haszált kenőanyag alacsony dermedéspontú és magas viszkozitású, így nem fagy meg, illetve nem válik túl sűrűvé alacsony hőmérsékletű környezetben.
